Rensning og polering af guld- og messinglamper på dennemmemåde

Hvorfor rense messing eller polere messing?

Messing og guld giver dine boligindretningsartikler en funklende og varm glød. Til alt lige fra dørhamreog lyskontakter til badeværelsesarmaturer, møbler, redskaber og lamper bruges messing og guld i stort omfang. Guld og messing er rustbestandige og stærke legeringer, og takket være deres klare, gyldne farver er de blandt verdens mest populære materialer til dekoration og boligudstyr.

Som alle andre metaller har messing og guld en tendens til at blive anløbne og matte med tiden. Men du kan nemt rense messingting og polere messing, så det igen kommer til at skinne og se ud som nyt, hvis du bruger den rigtige messingrens og messingpolering. Rensning og polering af guld- og messinglamper eller andre genstande er ikke svært, og du kan gøre det med ting, du normalt finder i dit hjem.

Inden du starter på at rense messingting, skal du finde ud af, om tingene er af rent guld og messing, eller om der også er andre metaller i. En nem måde at finde ud af dette er ved at bruge en magnet. Hvis magneten hænger fast på overfladen, betyder det, at der er andre metaller i materialet, da magneter ikke tiltrækkes af ren messing eller rent guld. Hvis tingene er belagt, kan du rengøre dem med varmt sæbevand. Men hvis du polerer eller skubber for hårdt på dem med messingrens, forsvinder deres belægning, og de kommer til at se matte ud. Gå derfor forsigtigt til værks.

Rengøring af ægte messing- og guldlamper

Der er mange måder at rengøre ægte messing- og guldlamper på. Den måde, du skal vælge, afhænger af, hvor beskidt, anløben eller støvet tingen er på overfladen. Her er nogle enkle teknikker og tips.

  1. Tag en skål, og hæld varmt vand i den. Tilsæt noget flydende sæbe i vandet, og bland det godt, så du får en fin opløsning. Tag en rengøringsklud, og gnid grundigt på alle overflader. Du kan også bruge en gammel tandbørste, så du kommer ind i alle krogene på lampen. Når du er tilfreds med rensningen, skal du skylle lampen med varmt vand og tørre den grundigt. Det er en god måde at rense messing.
  2. Hvis der er fastsiddende pletter og skidt på guld- og messinglamperne, eller hvis de er meget anløbne, kan du bruge tomatketchup, -pasta eller -sovs, som er ideelt til at rense messing og polere messing. Gnid et tyndt lag af ét af disse produkter på lampens overflade, og lad det sidde i mindst en time. Derefter skal du rense lampen grundigt med varmt sæbevand.
  3. Du kan også bruge enkle køkkeningredienser til at rense guld- og messinglamper. Lav en blanding af lige dele hvid eddike, mel og salt. Bland det godt, og smør det på overfladen af de anløbne lamper. Lad det sidde mindst en time. Skyl nu med varmt vand, og lad den tørre. De anløbne områder forsvinder, og lamperne ser ud som nye.
  4. En anden god måde at rense og polere messing- og guldlamper er at vaske dem med en blanding af salt og citron. Tag en citron, skær den over, og fjern kernerne. Tag den halve citron, og dæk den med salt. Nu kan du gnide på overfladen af de anløbne messing- og guldlamper. Du kan dække citronen med salt igen efter behov. Dæk hele overfladen af lampen, tag en ren og tør klud, og poler lampen, så den skinner. Du kan også lave en blanding af en del citronsaft og to dele vinsten. Lav det til en pasta, og dæk lampen med den. Lad blandingen sidde på guld- og messinglampen i ca. 30 minutter. Skyl med varmt vand, og poler, til lampen skinner.
  5. Kommercielle pudsemidler og metalrensemidler er også meget effektive til at rengøre og polere guld- og messinglamper. Et af de bedste midler til messingrens og messingpolering til guld- og messinglamper er WD-40. Det er ikke kun nemt at bruge, det er også hurtigt og meget effektivt. Det eneste, du skal, er at dække guld- og messinglampen med et lag WD-40, som er fantastisk til at rense messing, og lade det sidde ca. 15-30 minutter. Tag en ren klud, og gnid lampen med cirkelbevægelser, mens du tørrer og polerer den. Det renser og polere messing- og guldlampen og får den til at skinne, som om den var ny.

Forholdsregler, du skal tage

Her er nogle forholdsregler, du skal huske på, når du renser og polerer guld- og messinglamper med messingrens og messingpolering.

  • Brug ikke rengøringsklude, der er meget slibende. Du må heller ikke bruge ståluld eller metalbørster, da de efterlader ridser på lampens overflade.
  • Et tyndt lag mineralolie eller linolie kan være effektivt til at hindre genstanden i at blive anløben. Påfør olien efter rengøring af messing- og guldlampen med et blødt frottéhåndklæde.
  • De fleste guld- og messinglamper har en lakoverflade. Derfor skal de ikke rengøres med en masse sæbevand. Hvis sådanne guld- og messinglamper er meget anløbne, skal du bruge en lakfjerner til først at fjerne lakken, og derpå skal du bruge en af de ovennævnte teknikker til at rense og polere din guld- og messinglampe. Når du har gjort det, skal du lakere lampen igen, så den fortsat er skinnende og beskyttet.
  • Forsøg at undgå at røre guld- og messingting for meget. Olie fra dine hænder kan fremskynde anløbningsprocessen og nedsætter holdbarheden for dine guld- og messingting.

Dine guld- og messinglamper skinner i lang tid, hvis du renser og polerer dem regelmæssigt. Det er vigtigt at undgå ophobninger af støv, skidt og anløbning på genstande lavet af guld og messing, hvis de skal holde sig strålende, klare og skinnende. Med de ovennævnte tips og tricks kan du rense og polere alle dine guld- og messinggenstande, ikke kun lamper, og få dem til at se så fine og skinnende ud, som om de var nye.

Husk, at du nu kan købe WD-40 Online her!