Gør-det-selv tricks og smøremidler til: Hvordan fjernes rust fra metal

Hvad end du prøver at fjerne rust fra dit husholdnings værktøj eller bilen, tager det en lille… Okay, en del fedt på albuen at få jobbet gjort. Der er et dusin af gør-det-selv tricks og hundreder af smøremidler til at få processen i gang. Spørgsmålet på alles læber: ”hvordan fjernes rust fra metal   er et oldgammelt et. Vi har prøvet og prøvet, men enten ender gør-det-selv trickene med at sprede rusten eller smøremidlerne har ikke en langvarig effekt.

Okay, så før vi giver vores hemmeligheder videre om hvordan fjernes rust fra metal, er du nødt til at forberede dig selv, fordi processen er lang og det kan tage en time eller muligvis en dag et fuldende opgaven. Før vi forsætter hen til gør-det-selv trickene, lad os se på de værktøjer du vil have brug for til at fjerne rusten.

Nødvendige redskaber til at fjerne rust

 • 000 Ståluld
 • Sandpapir
 • Trådbørste
 • Skrubbehandsker
 • Rust Arrester
 • Hvid eddike
 • Bagepulver
 • Salt
 • Citron
 • Kartoffel
 • Opvaskemiddel

Skrub rusten væk

Før du begynder at gøre rent, er det nødvendigt at bære handsker. Hvad end du bruger hvid eddike eller rust arrester, vil konstant kontakt med opløsningsmidlet forudsagde rifter og forbrændinger på dine hænder.

Alt afhængig af det redskab du forsøger at fjerne rusten fra er du nødt til at skrubbe det let. Brug 000 ståluldet til at skrubbe de hårde overflader. Tør det væk og sørg for at det ikke sætter sig på andre dele. Når du føler at du har skrubbet det godt ind, brug sandpapir til at udjævne området. Til små dele og områder brug en tråd børste til at fjerne rusten.

Hvordan fjernes rust fra metal med husholdningssmøremidler

Hvid eddike

Hvid eddike er ekstremt godt til at rengøre rust. Opløsningsmidlet selv er et naturligt smøremiddel og kan bruges på små og store metaldele. Til små dele, læg metallet i blød natten over. I tilfælde af at metallet ikke kan dækkes over, brug en klud som er opsuget i eddike og pak det rundt om redskabet.

Når du rengøre større metaloverflader, hæld eddiken direkte henover metallet og lad det sidde i to eller tre timer. Tør det derefter af med en klud og brug en stålbørste til at løsne rusten.

Bagepulver

Vask overfladen af metallet og drys bagepulver på. Det dampede område vil lave en blanding med bagepulver og sætte sig fast til rusten. Lad det ligge i en time eller to, alt afhængig af hvor alvorlig rusten er. Skrub det derefter væk med en metalbørste eller ståluld. Hvor eddiken opløser rusten så løsner bagepulveret det fra overfladen, hvilket betyder at du skal lægge lidt kræfter i når du skrubber. Hver forberedt!

Citronsaft og salt

Når syerne i citronen er kombineret med saltets skarpe aktion vil løsningen give vidundere til at fjerne rust. Denne blanding løsning virker bedst på mindre stædige pletter.  Lav en blanding ved at mixe salt med citronsaft. Læg det over det rustede område og lad det ikke stå i mere end to timer. Syren vil løsne rusten fra overfladen og du kan nemt tørre det væk med et viskestykke.

Opvaskemiddel og kartoffel

Lille advarsel – Denne metode er en lille smule rodet, men den virker bedst på mindre genstridig rust. Skær kartoflen i halv og hæld opvaskemiddel over den åbne del. Opvaskemiddel alene, kan være skadeligt for metal, men kombineret med kartoflen er det som et magisk viskelæder. Brug det som en skurepude og skub det indtil rusten forsvinder.

Hvordan fjernes rust fra metal med industrielle smøremidler

Rust Arrester

Efter du har vasket bilen, skrubbet rusten væk og brugt disse tricks til at fjerne den tilbagelæggende rust – brug arrester for at forhindre rusten fra at sprede sig. Når det først er tørt, kan du overdække det med rust for at give det et sikkerhedslag. Selvom rust arresterer normalt forhindre rusten i at sprede sig bør det ikke flyttes fra overfladen.

WD-40

WD-40 er et smøringsmiddel som fjerner rust, og som kan bruges til alle slags redskaber såsom remedier til haven, biler, legetøj, møbler osv. Når det anlægges, tørres midlet med det samme og blokere metallet fra ætsende materialer.  Det holder overfladen tør i lang tid og forhindre vand fra interagere med metallet. WD-40 skal anlægges efter du har skrubbet rusten fra overfladen. Det trænger dybt ind under overfladen og løsner rustne metaldele så rusten kan tørres væk nemt og enkelt.

Citronsyre

Hvis nogen spørger mig: hvordan fjernes rust fra metal, vil citronsyre være det sidste på min liste. Problemet med dette smøremiddel er at det fjerner malingen fra rusten. Så hvis du planlægger at fjerne rust fra din bil, foreslår jeg at du bruger de andre metoder såsom WD-40. Citronsyre kan bruges til at rengøre mindre redskaber som fx skovle, skuer eller møtrikker. Alt du skal gøre er at drysse to spiseskeer af syre i en skål varmt vand og opsug materialerne i syren. Lad det sidde natten over og brug ståluld til at skrubbe rusten væk om morgenen.

Efter du har prøvet en af husholdningsmidlerne er det bedste industrielle middel til at fjerne rust, stadig WD-40. Smøremidlet er stærkt nok til at modstå rust i seks måneder. Efter du har vasket, skrubbet og vokset, brug dette smøremiddel for at bibeholde bilens skønhed. I forhold til andre metalgenstande, er WD-40 også den bedste og rustfrie løsning.

 

Comments are closed.