tracking

Enkle trin til vedligeholdelse af cykelkæden

De bedste tips og tricks til at holde din cykel i topform

Hvis du elsker at køre på cykel, ved du, hvor vigtigt det er at holde den i form for at få en god oplevelse. For at få en problemfri cykeltur, er du nødt til at rengøre din cykel regelmæssigt og

vedligeholde cykelkæden.

Fra at vaske den regelmæssigt til at kontrollere, at dækkene er pumpet rigtigt. Det er ikke svært at holde cyklen i god stand. Men hvis du spørger, hvad der er vigtigst, når der gælder om at holde cyklen i god stand? Det er cyklens kæde.

Kæden på din cykel er måske den vigtigste del af cyklen. Den består af hundredvis af led, ruller og plader. Der er bevægelige dele i kæden, som holder din cykel i bevægelse, hvis de bliver vedligeholdt godt. Derfor er det vigtigt at vedligeholde din cykelkæde regelmæssigt, så den kører jævnt og pålideligt rundt. Tanken er at rense og smøre kæden på din cykel. Her er nogle enkle trin, du kan bruge til at vedligeholde din cykel.

1.     En nem og hurtig rengøring

Din kæde får masser af fedt, ophobet skidt og møg. Her er en enkel måde at vedligeholde din cykelkæde:

Stil din cykel i et arbejdsstativ, og læn den mod en hylde eller væg. På den måde kan du nemt dreje pedalerne rundt i begge retninger. Tag nu en klud og fold den et par gange. Sprøjt godt med WD-40 Bike Degreaser på den. Fold kluden omkring den nederste del af cykelkæden, og hold den på plads med venstre hånd. Brug samtidig højre hånd til at køre kæden baglæns med pedalen. Hvis du holder kluden godt fast, går snavs og fedt af. Men du skal ikke holde så godt fast, at kæden ikke kan bevæge sig.

Det er vigtigt at trykke skiftevis foroven, forneden og på siderne. Fjern kluden og læg den på igen, så et rent sted på kluden vender mod kæden. Gentag fremgangsmåden flere gange, indtil du er tilfreds med rengøringen af kæden. Der kan stadig være noget snavs og grus i de små huller indvendigt i kæden.

Hvis du vil have en mere grundig rengøring, er den bedste løsning at bruge en kæderenser. Den er fyld med et flydende affedtningsmiddel, og kæden placeres inde i renseren, mens pedalerne drejes rundt. Der er flere sæt af børster, der tilsammen rengør alle kædens små krinkelkroge og fjerner alt fedt og skidt. Når kæden er ren, skal du tørre den af og lade den tørre, før du kører på cyklen igen.

2.   Smør kæden godt

Nøglen til lang levetid og ubesværet bevægelse for kæden er at holde den velsmurt. Hvis du ikke smører kæden på din cykel regelmæssigt, kan du ikke få en ubesværet kørsel. For at smøre kæden skal du sætte cyklen i det midterste gear og sprøjte en passende mængde smøremiddel på kæden. Det bedste smøremiddel til formålet er et vandbaseret smøremiddel til cykelkæder, da det ikke kun smører kæden, men også holder den rustfri i lang tid. Rust og korrosion forkorter levetiden på din cykelkæde, og det er derfor vigtigt at investere i et smøremiddel, som kan holde kæden fri for rust.

Der er mange muligheder, når det kommer til cykelkædesmøring. Du kan bruge WD-40 Multi-Use-Product. Det er et vandbaseret smøremiddel, som giver cykelkæden den rette mængde smøring. Den har været førstevalget blandt cykelryttere i over 60 år og har hold cykelkæderne i gang i lang tid. WD-40 er et fremragende vandbaseret smøremiddel til cykelkæder som ikke kun smører kæden godt, men også holder den fri for rust og korrosion. Det minimerer også ophobning af snavs, hvilket mindsker slitagen på kæden. Det er holdbart og bliver på kæden længe, så du kan få den bedste køreoplevelse i lang tid. Du kan også bruge WD-40 Bike All Conditions Lube, som er glimrende til fritidscyklister i alt slags vejr. Hvis du har brug for et mere specialiseret smøremiddel, så prøv WD-40 Bike Wet Lube eller WD-40 Bike Dry Lube.

3.  Lidt er bedre end intet

Der er mange, som ikke får renset eller smurt deres cykelkæder i månedsvis eller endda årevis, enten fordi de ikke ved hvordan eller ikke har tid til at gøre det. De er måske også bange for ikke at gøre det rigtigt, og prøver derfor slet ikke.

Det er altid bedst at rense kæden først, inden man smører den, men hvis dine venner står og tripper udenfor, og kæden er tør og knirkende, er det stadig bedre at give kæden et hurtigt sprøjt WD-40 end at lade den være tør. Selvom det er bedre at lave en fuldstændig rengøring, er en nem og hurtig rengøring og smøring bedre end slet ingen rengøring og smøring.

4.   Kontroller regelmæssigt kæden og rust og slitage

Rullerne og de andre dele af din cykelkæde er i konstant bevægelse og bliver derfor udsat for slitage og risiko for rust og korrosion. Det er vigtigt at tjekke cykelkæden for tegn på slitage og at kontrollere om kæden er blevet strakt for at holde den effektiv i lang tid. Hvis kæden bliver strakt for meget, kan det beskadige tandhjulene. Det er altid bedre at udskifte kæden, hvis den ikke kan repareres, end at skulle udskifte tandhjulene, da de er meget dyrere end kæden. Hvis du kontrollerer kæden for slitage og strækning, kan du proaktivt passe på din cykel.

Ansvarsfraskrivelse

De anvendte og beskrevne anvendelser for WD-40 Products blev givet til WD-40 Company af brugerne selv. Disse anvendelser er ikke blevet testet af WD-40 Company og udgør ikke en anbefaling af forslag til brug af WD-40 Company. Sund fornuft bør udøves, når man bruger WD-40 Company produkter. Følg altid vejledningen og følg alle advarsler, der er trykt på emballagen.

Kontakt

WD-40 Company, Larsbjørnsstræde 3, DK-1454 København K. Denmark

© 2020 WD-40 Company