tracking

Kom af med rust med disse simple teknikker

Sådan kommer du kom af med rust

Rust er produktet på reaktionen mellem jern og oxygen. Så kemisk set er rust bare jernoxid. Finder du dog noget på din bil, legetøj, ejendel eller smykkesæt, vil synet nok få dit hjerte til at synke. Hvorfor ville det ikke det? Det ætsende ar er kendt for at ødelægge mange metalliske skønheder.

Effekten af rust er begrænset til at gøre et stykke metal meget utiltrækkende. Hvis rust ikke bliver behandlet kan du være sikker på at synet af det vil være det mindste af dine problemer, da dine ejendele vil blive spist op.

Hvad det betyder er, at når end du opdager rust på en af dine metalliske ejendele, er det vigtigt at komme af med det med samme. Vi har samlet en liste med metoder som du kan bruge til at fjerne rust:

 Eddike

Eddikesyre er en af de bedste remedier til at takle rust. Det virker bedst hvis de rustede overflader er små og let kan fjernes. For eksempel, hvis et søm har fået noget rust, så kan du behandle den ved at komme den ind i en flaske, sammen med hvid eddike – i en rigelig mængde til at lægge sømmet i blød fuldstændigt. Når den er godt gennemsvøbt, ryst flasken kraftigt. Lad sømmet blive tilbage for at absorbere eddiken i mindst en dag. Fjern det fra flasken og så bør den være så god som ny. Hvis ikke så prøv at lægge den i blød i længere tid.

Salt og citron

Ved du hvad det næst bedste alternativ til eddikesyre er, når det kommer til rustbehandling? Det er citronsyre selvfølgelig. Og hvilken bedre måde at behandle de rustne dele som ikke kan flyttes på enkeltvis, end ved at tilføje noget citron og salt? Hæld salt over den rustne overflade, indtil det er omhyggeligt dækket. Pres så citron henover det, så hårdt som du kan. Lad blandingen udøve sin magi i to til tre timer.

Det er nu tid til at du skal skrubbe rusten af. Det er bedre at bruge citronens skal, som du har presset et par timer forinden. Det er fordi overfladen af skallen gør sit job uden at skade metallet, som du prøvede at beskytte til at begynde med.

Toiletsager kan bruges på flere måder end du tror

Hvis citrontricket ikke virkede, eller du ikke har flere citroner tilbage, så prøv at bruge bagepulver. Put noget bagepulver i en skål og hæld vand i indtil det er blandet godt sammen. Blandingen skal være tyk nok til at den ikke løber, men bør heller ikke være klumpet. Efter blandingen er lavet, kom det på den rustne overflade og lad det være i et par timer. Løb ud til badeværelset i mellemtiden, og grib en tandbørste – ikke den du bruger, men en gammel en – for du er nødt til at skrubbe rusten af. Når det er gjort, vil du se at den rustne del er så god som ny.

For at få gode resultater, eller for at nå en sprække som din tandbørste ikke kunne nå, brug WD-40 Special Penetrerings Spray til at klare jobbet for dig. Den penetrerer dybere ned i de rustne sprækker og det korroderet tråde. Den vil med sikkerhed ødelægge de rustne bånd som holder de korroderet dele sammen.

Prøv at skrubbe det af

Hvis ingen af de ovenstående metoder virker, eller det rustne område er for stort, så kan du prøve at skrubbe rusten af med armkraft. Rust kan fjernes ved at skrubbe det af, men du skal bruge en skraber. Det er her det kan blive svært, da valget af skraber kan variere fra situation til situation. Prøv ikke at ødelægge dine ejendele endnu mere end de allerede er blevet af rusten.

Når intet virker

Nogen gange er rusten så slem at den ikke kan fjernes med brug af bløde skrabere, såsom sandpapir. For at beskytte dine genstande fra sidepåvirkningerne, og fra at skrubbe dem med en skruetrækker, kan du bruge den følgende vejledning til WD-40 for at sikre at du kommer af med det rust og gemmer dine ejendele på samme tid:

  1. Sprøjt den rustede overflade med WD-40, så området er fuldstændigt svøbt ind. Lad det være i mindst 10 minutter.
  2. Efter WD-40 har blødnet rusten op, tag en stålbørste og skrab overfladen forsigtigt, og kom af med det meste af korrosionen. Fortæt indtil du har fjernet rusten, eller mere.
  3. Sprøjt overfladen igen med WD-40 og lad det være i 10 minutter.
  4. Denne gang sørg for at bruge sandpapir til at fjerne rusten. Sandpapiret kan være varieret alt afhængigt af alvorligheden af rusten, selvfølgelig. Du skal sørge for at du fjerner så meget så muligt på denne måde.
  5. Put WD-40 på de områder hvor rusten stadig er. Skrub området med en stålbørste så de små rester er fjernet en gang for alle.
  6. Overdæk heler overfladen med WD-40 endnu engang, denne gang for at danne et beskyttende lag henover overfladen, og for at sikre at det ikke bliver rustet i fremtiden.

Det er vigtigt at kom af med rust så hurtigt så muligt. For så længe rusten eksisterer, vil den forsætte med at ruste det bare metal som den dækker. Der er mange måder at behandle rust på.

Ansvarsfraskrivelse

De anvendte og beskrevne anvendelser for WD-40 Products blev givet til WD-40 Company af brugerne selv. Disse anvendelser er ikke blevet testet af WD-40 Company og udgør ikke en anbefaling af forslag til brug af WD-40 Company. Sund fornuft bør udøves, når man bruger WD-40 Company produkter. Følg altid vejledningen og følg alle advarsler, der er trykt på emballagen.

Kontakt

WD-40 Company, Larsbjørnsstræde 3, DK-1454 København K. Denmark

© 2020 WD-40 Company