22 January 2021
Det er vigtigt at slibe dine knive ofte, hvis du vil have at de altid er skarpe og klar til brug. Vi lægger ikke altid mærke til hvor mange forskellige slags knive vi bruger: fra brødkniv med tagget blad til multibrug knive med forskellige blade og værktøjer, fra de lange skarpe kødknive til dem der kan snitte træ.
Hver af dem findes i forskellige slags og kvaliteter, fra de billige med et plastikhåndtag som vi bruger til frokost, til dem med karbon stål som kan koste et par tusinde kroner, der måske er designet af talentfulde kunstnere. Det er klart at begge knive og deres kvalitet kræver forskellig vedligehold. Her referer vi til et almindeligt sæt køkkenknive af god kvalitet, det inkluderer knive med forskellige blade, normalt lavet af hærdet rustfrit stål.
Før du forstår hvordan du sliber knive, er det vigtigt at bemærke at knive der bruges til at skære mad skal have to kvaliteter: de skal være skarpe og et blad uden bump, oxidering osv. Derfor skal du også tjekke knivene før du vedligeholder dem, du skal starte med at tjekke hvor skarpe de er. Husk at du ikke behøver bekymre dig om at have skarpe knive derhjemme: det er nemmere at komme til skade med en sløv kniv der ikke skærer så godt og derfor tvinger dig til at bruge ekstra kræfter. I ethvert tilfælde er det svært at bruge et sløvt blad og de skær ikke ordentligt. Almindelig vedligehold begynder med en grundig vask med neutral sæbe og vand, efterfulgt af at tørre den af.
For at slibe dine knive ordentlig, skal du bruge en vådsten som blidt fjerner materiale og ikke gør metallet varmt. Det er en speciel slibesten som skal lægges i vand i fem minutter før brug. Stenen har to overflader med forskellige korn, en med et mindre korn (grov slibning) og en højere (fin slibning). Mens du holder bladet i en vinkel på 10°-30°, skal du køre kniven frem og tilbage på den grove slibeside med et blidt tryk, i et par minutter på begge sider.
Efter at have slebet, skal kniven have fjernet bump og små uregelmæssigheder. For at gøre det skal du vende stenen om og bruge den fine korn side, og gøre det samme som før men med mindre tryk. Bladet skal aldrig trykkes for hårdt mod stenen, og brug din tommelfinger en gang imellem for at tjekke skarpheden. For at tjekke om kniven skær, så pladser et avispapir og kør bladet over den med et meget let tryk. Hvis den skær papiret, så er kniven skarp. Efter at have slebet kniven skal den køres mod et slibestål et par gange med skiftende retning. Dette værktøj har et håndtag og en riflet stål del der skal gøre bladet lige og fjerne metalgrater.
Bladet har måske oxideringspletter, som kan findes på begge sider samt spidsen af bladet. De kan specielt finde ved kontaktlinjen mellem håndtaget og bladet. For at fjerne dem skal du blidt køre noget sandpapir på pletten (fx 800) efter at have gjort den våd med vand. Sikrer dig at du trykker meget blidt. Det sidste trin er at køre en klud med WD-40 Multi-Use Product på langs bladet, som forhindrer fremtidig oxidering. Hvis kniven bruges til at skære mad, skal det tørres perfekt af med køkkenrulle. Ellers kan du bare lade WD-40 Multi-Use Product sidde.
Bladet skal altid beskyttes fra kontakt med andre blade eller andre metal objekter. Specielle bladbeskyttere kan bruges til det (kan købes på markedet). Dette tilbehør passer på hele bladet. Man kan også bruge en træblok med huller til at sætte knivene i.
Alle disse typer knive har et hængsel hvor bladet drejer. Skidt eller andre ting kan samle sig i dette område og skabe oxidering, som i længden kan gøre det svært at få bladet ud. Vi bruger WD-40 Multi-Use Product på disse hængsler, som beskytter metallet mod rust, korrosion og penetrere og smør delene, samt eliminere og beskytter mod fugt. Du bør også rengøre bladet godt med køkkenrulle hvis det bruges til at skære mad
Ansvarsfraskrivelse
De anvendte og beskrevne anvendelser for WD-40 Products blev givet til WD-40 Company af brugerne selv. Disse anvendelser er ikke blevet testet af WD-40 Company og udgør ikke en anbefaling af forslag til brug af WD-40 Company. Sund fornuft bør udøves, når man bruger WD-40 Company produkter. Følg altid vejledningen og følg alle advarsler, der er trykt på emballagen.
© 2025 WD-40 Company.
Alle rettigheder forbeholdes