Vigtige måder, hvor på du kan fjerne rust fra alle slags ting.

 

Uanset om det er din bil, cykel eller hvilket somhelst metal, det drejer sig om, ja selv dine havemøbler, er rust dygtig til at ødelægge udseendet og strukturen på dine ting. Ved andre udsty kan det sågar påvirke funktionen. Det samme gælder for bolte til et maskineri eller dit køretøj. Bolte er et vigtig komponent til ethvert udstyr. De holder de tunge dele af udstyret sammen for at sikre, at de fungere korrekt.

Der er flere forskellige måder, du kan slippe af med rust og rustpletter.

1.    Brug eddike

Eddike indeholder citronsyre og eddikesyre, der fungere som gode ingredienser i fjernelse af rusten. De er mere nyttige til de dele, der er små og kan gennemblødes. Dette gør eddike til en oplagt mulighed at bruge, når det kommer til at rengøre rusten fra møtrikkerne. Alt du skal gøre er at tage dem ud, hælde eddiken i en kop og ligge dem i blød i eddiken. Lad dem ligge der i lidt over en dag. Efter tiden er gået, skal du tage dem ud, skrubbe dem med en børste, og du vil se, at rusten kommer af. Når du er færdig, skal du skylle dem med postevand for at vaske resterne væk. Dine skruer vil efter dette være skinnende og rusten vil være væk.

Dog I de lidt mere uheldige situationer, kan der stadig være lidt rust tilbage. Du kan gentage denne proces, og efter det vil alt rusten helt sikkert være væk.

 

2.    Prøv en citron

Hvis du vil rengøre låsemøtrikker, skal du huske på, at rustne komponenter normalt bliver fastklemt og er vanskelige at fjerne. I sådanne scenarier kan du bruge fedt til at tage dem ud. Hvis det ikke virker, er der også andre tricks, som kan hjælpe dig med at tage dem ud.

Få fat i to ingredienser. En citron eller lime og noget salt. For at rense låsemøtrikken fra rusten skal du anvende salt på den rustede møtrik og derefter gnide den. Når møtrikken er ordentligt belagt, skal du hælde lidt citron eller limejuice på saltet. Klem så meget saft ud som muligt, og lad det være der, så arbejdet kan få lov at udfolde sig.

Efter der er gået to timer, skal du skrubbe pastaen af. Du kan bruge en ståluld eller en skrubbe, men vær forsigtig med ikke at beskadige metallet yderligere. Alternativet kunne være,at rense låsemøtrikken i din gennemblødte opløsningen af citronsaft og salt. Dette ville også reducere skrubningsdelen og minimere risikoen for deformering af metallet.

 

3.    Har du overvejet bagepulver?

Hvis du ikke vil bruge eddike eller citronsaltblandingen til at rengøre låsemøtrikker, kan du også bruge sodavand. Alt du skal gøre er at lave en pasta skål bestående af vand og bagepulver, og sørge for, at den ikke er for tyk eller at den løber for meget. Tilføj pastaen på den rustede møtrik og lad den stå i et par timer. Brug en tandbørste til at skrubbe pastaen af. Dette vil også fjerne rusten, sammen med pastaen.

Når du er i badeværelset, kan du også prøve at bruge sæbe – den slags, der sidder i en skål på badets side. Du skal også have en kartoffel (Den finder du sandsynligvis ikke i dit badeværelse). Skær kartoffel halvt over, og gnid indersiden af den mod sæben, indtil den er belagt. Placer kartoffelens belagte ende på rusten i et par timer, og fjern derefter sæbe.

 

4.    Brug strømmen fra elektricitetet

Elektrolyse er en fantastisk måde, at fjerne rust fra forskellige materialer på, og kan også bruges til at rengøre låsemøtrikker. Du skal bruge følgende.

  • Batterilader til bil
  • En beholder med vand
  • Et stykke metal som indeholder jern
  • soda , (Ikke bagepulver)

Tag stikket ud af opladeren, sænk begge metalstykker i vandet. Tilslut laderenes positive terminal til offermetalet og den negative klemme til metalstykket, du ønsker rusten fra låsemøtrikker skal fjernes fra.

Tilslut opladeren og tænd den og lad den stå i en time. Du vil opleve, at elektrolysen gør sit arbejde, og møtrikkerne mister rusten.

5.    Brug WD-40

Hvis ovenstående metoder er for tidskrævende, så hvorfor ikke prøve multi-use WD-40 spray. Med den er alt hvad du behøver gøre, at sprøjte en god mængde af formlen på låsemøtrikkerne og lade dem være i et par sekunder (ikke minutter, ikke timer, ikke dage). Når der er gået lidt tid, skal du bruge en tandbørste, for at skrubbe rusten af, samt for at rense låsemøtrikkerne.

Sådan slipper du af med rustpletter

Rust påvirker ikke kun metallet og dets form, det gør det også svært for os, hvis vores tøj eller andre materialer bliver ramt af pletterne, når de er i kontakt med dem.

Hvis dit tøj får rustpletter, kan du prøve at bruge lidt citronsaft. Gnid det berørte område med citronsaft, men pas på ikke at sprede pletten, mens du gør det. Når pletten er løsnet, skylles tøjmaterialet med rindende vand for at fjerne citronsaften og derefter vasker du tøjet, som du plejer at gøre det.

IHvis pletten er fast eller stoffet er tykt, kan du bruge noget salt sammen med citronsaften og derefter skrubbe pletten.

Hvis pletten er på et andet materiale end et stof, som f.eks. en væg, kan du skylle den med vand og bruge en børste til at løsne pletten. Og efter det, gentage processen med vand. Du kan også bruge nogle pletfjernende produkter, der er kommercielt tilgængelige på markedet.