Med havet og vinden, der hyler hundrede af meter uden for kysten, ville du ikke ønske, at have en kritisk sejlbåds situation, hvor alt falder fra hinanden, vel? Det sker mere end man tror, fordi skruestifter er blandt de mest glemte dele af din båds rigge og forankringssystem. Men hvad kan du bruge til at smøre sejlbåde lænkerne? 

Galvaniserede eller rustfrie stål skruestifter har tendens til at fejle på grund af konstant vibration og stød. Hvis disse skruestifter bliver udsat for, for meget pres, vil de helt sikkert fejle. En simpel reparation bør tage et par minutter, men hvis du ikke gør det i tide, kan de være et dødbringende våben. 

I tilfælde af, at jordankeret sætter sig fast, kan din båds anker havne på bunden. Dette betyder også, at du kan ende med, at ramme klipperne. I sjældne tilfælde med stående rigge, kan dårlige lænker betyde, at skibet synker eller en mast falder sammen. Derfor er det dobbelt så vigtigt, at fjerne belastningen ved smøre sejlbåde lænkerne, før du begynder at fikse forskellige ting. 

 For at fikse og smøre sejlbådslænker skal du blot følge disse enkle sejler tips: 

  1. Pas på rustfri Skruestifter 

Helt fra starten af skal du antage, at skruestifterne ikke holder sammen uden et reparationsjob. Som vi tidligere har nævnt, vil vibrationer forårsage, at de glatte stifter trækkes ud. Her skal du sørge for, at lave nogle midlertidige vipper med plastiktråde, mens du holder alle skruestifterne ombord. Før disse ledninger gennem skrue hullerne, så du dermed får skabt noget midlertidig ro og undgår, at der opstår uventede riggeproblemer.  

  1. Vedligehold galvaniserede skruestifter 

Her skal du kontrollere, at de galvaniserede kæder drejer rundt uden de binder sig. Stifterne har tendens til, at korrodere efter måneders brug, og det er derfor, du skal vide, hvordan man fjerner disse stifter fra deres kæder, når du skal servicere dem 

Hver af lænkerne kan åbnes med en tang. Når de er åbne, skal du trådbørste tråden og derefter anvende et vandbestandigt smøremiddel. Vi anbefaler WD-40 Multi Use Product, da det giver et smukt resultat. Når dette er gjort, skal du skrue stiften tilbage i lænkerne og bruge plasttrådbånd for at sætte stiften på kroppen af lænken. For mere permanente løsninger skal du holde stiften med det, som kaldes en rustfri beslagtråd.  

  1. Fastgør stiften for bedre sikkerhed  

For de mest permanente resultater anbefaler vi en teknik kaldet ‘mousing‘, når det er muligt. Denne nautiske teknik sikrer, at stiften fra tråden er fastgjort sikkert, og at tråden holdes i hovedet af lænken. For mest holdbarhed og styrke, anbefaler vi, at du bruger rustfrit beslagtråd ledninger.