Lad os indse det, rengøring og vedligeholdelse af biler kræver en masse arbejde. De fleste af os er afhængige af vores køretøjer for at få os til at arbejde hver dag. Vi har brug for dem til rutinearbejde, tager børnene i skole og en række andre opgaver. Med denne form for daglig slid er det ikke underligt, at ting nogle gange begynder at gå dårligt. Fra tændrør, til oliefiltre, lakker og polstring; Konstant årvågenhed er et must, hvis du har brug for at holde din bil lækkende og køre i tip top tilstand.

Mens vi stort set altid klare de store jobs til UG, er en overset og ofte frygtet del af vedligeholdelsen, rengøringen af bilens interiør. Med så mange materialer i spil: læder, plast, træ og vinyl, og alle disse kroge og sprækker, man skal til, kan jobbet med at holde bilinteriøret intakt, virke overvældende. Med den konstante strøm af trafik, der kommer gennem disse sæder og tæpper, ophobber der sig hurtig støv, snavs, skrald og andet affald. Forebyggelse er bestemt den bedste kur her, så vi har udarbejdet denne praktiske vejledning til at hjælpe dig med at rengøre bil interiøret.

Lav en tidsplan

Den bedste metode til håndtering af vedligeholdelsesarbejdet for dit bilinteriør er at opdele det i et par forskellige rengøringsperioder; den ugentlige oprydning, en månedlig detaljeret gennemgang og en kvartalsvis gennemgang. Den første del består i, at tørre alle faste overflader og inkluderer fjernelse af større affald og affald fra sæder og rum. En mere dybtgående månedlig detaljeret gennemgang inkludere polering og forebyggende pleje; og endelig en kvartalsvis gennemgang omfatter alle ovenstående trin med en vis ekstra beskyttelse og pleje.

Den ugentlige oprydning

Instrumentbræt og konsol

Lad os starte vores bilinteriør rengøring med den mest indlysende overflade, som falder dig i øjnene, nemlig instrumentbrættet og konsollen. Disse områder af bilen udsættes regelmæssigt for hårde UV-stråler, som får vinylet til at falme og blive misfarvet. Derfor vil du gerne være ekstra opmærksom her. Heldigvis er disse områder ret nemme at rengøre. Du skal blot få fat på en skumpude, en blød mikrofiberklud, et rengøringsmiddel til rengøring af bilens interiør og en dåse med WD-40.

  • I stedet for at sprøjte direkte på vinylet og få alt gjort vådt, skal du komme dit rengøringsmiddel direkte på puden og vente på, at væsken er gennemblødt. Skrub derefter instrumentbrættet grundig. Følg op ved forsigtigt at rengøre konsollen og sørg for, at du ikke kommer til at ødelægde de mere skrøbelige, bevægelige dele.
  • Når du først har lader interiør rensen siddet i et par minutter, vil den have fjernet en god del af snavsen. Du kan nu aftørre overfladen med din klud.
  • For at give det hele et sidste touch og en smuk polering, skal du sprøjte noget WD-40 på kluden og give instrumentbrættet og konsollen en omgang til. Dette vil fungere som fugemasse og beskytte dit instrumentbræt mod ophobning af støv i fremtiden; det hjælper også med at tilføje en lille smule “ny bil” glans over dit instrumentbræt.

Polstring

Sæder og måtter slides helt sikkert af dig og dine passagerer, så de vil helt sikkert udgøre en konsekvent del af din tidsplan, når du skal rengøre din bil. Endnu en gang har du brug for en blød mikrofiberklud, et egnet rengøringsmiddel (læderrens/stofrenser).

  • Begynd med at påføre den materialespecifikke rengøringsmiddel på din klud; lad det sætte sig.
  • Selvfølgelig ønsker du først, at rengøre indpakninger, plast eller andet ophobet snavs.
  • Begynd med at tørre dine sæder, fokuser på områder, hvor der formentlig er spildt og ligger krummer; mellem dine lår og områdene ved siden af kopholderne.
  • Træk gulvmåtterne ud og giv dem et godt ryst udenfor for at komme af med snavs, hår og andet affald. Brug en børste, hvis der er snavs, der ikke vil løsrive sig.

Dørpaneler og sidepanel

Disse områder på bilen kan nemt håndteres med din bløde klud og WD-40. Hvis du har en masse plastelementer på din dør, kan du skrubbe disse ned med en tandbørste og et mere kaustisk rengøringsmiddel, selvom dette kan gemmes til den månedlige rengøring.

Som det er, start med at smide alt affaldet ud, som du har i opbevaringsrummet. Anvend derefter WD-40 på en klud og tør hele døroverfladen af, så du kun får en begrænset mængde smøremiddel i dørpanelerne, så de ikke klæber til.

Den månedlige check-up

Under din månedlige dybdegående rengøring af bilens interiør, skal du følge alle de trin, der er foreslået ovenfor, med nogle enkelte tilføjelser.

Støvsugning

Inden du begynder at gå igang med at rengøre alle de faste overflader i bilen, bør du foretage en grundig støvsugning. Generelt kan du bruge hvilken som helst støvsuger, som du også bruger til dit hjem, men du skal sikre dig, at du har det rigtige tilbehør, før du gør dette. Støvsugerhovedet og børsten er vigtige dele for at du kan nå helt ned til de områder, som er svære, at nå. Sørg for at få alle de små hår fjernet, især hvis du har kæledyr, der sidder i bilen.

Støvsugerhovedet skal bruges omkring alle de hjørner og kroge, der er for besværlige, at nå med din klud. Når du kører støvsugeren over tæppet, skal du sørge for at lægge lidt pres på tæppet, så alt stædigt snavs og støv løsner sig.

For mere følsomme områder som konsollen, instrumentbrættet og åbninger vil børsteværktøjet være mest praktisk. Hvis du ønsker det, kan du også børste disse overflader med et lille håndværktøj.

Interiørvinduer

En god glasrens, samt dit pålidelige mikrofiberhåndklæde skal bruges til alle indvendige vinduer. Sørg for at dugge kluden frem for glasset for at undgå snavs. Ammoniakbehandlede rengøringsmidler vil beskadige tonet glas, så hvis du bruger en af disse til rengøringsformålet, skal du genoverveje dette.

Slip af med den dårlige lugt

For at få din bil til at lugte lige så frisk, som den dag, du købte den, kan du prøve en lugt, der fjerner voks eller spray. Anvend disse på alle faste overflader, før du aftørrer og sørg for, at din daglige pendling er en leg, uanset om vinduerne rulles ned eller ej!

Kvartalsevaluering

Hvis du indtil videre har fulgt denne vejledning til rengøring af din bil burde der ikke være noget ekstra at tilføje. Når du har gjort dit arbejde med regelmæssigt, at vedligeholde bilen, skal du blot kontrollere, at alle dine døre og konsolknapper er, som de skal være. Se om der er revner eller funktionsfejl på kontakterne. Sæt noget gummibeskyttelse på panelerne, for at sikre, at de ikke tørrer og revner, da det kan have vitale konsekvenser og få dine knapper til at flyve rundt i hele bilen.