Hvis du ejer et metalprodukt, som er rustet, kan du ikke bare smide det væk eller udskifte det helt så enkelt. I denne forbindelse er der flere måder, hvorpå du kan fjerner du rust fra en metalgenstand. Der er en række forskellige husholdningsmidler du kan bruge, såsom milde, syrlige væsker, som hvid eddike eller sølvpapir. Alternativt kan du ty til kemikalier, der er specifikt designet til at fjerner du rust, såsom WD-40. Uanset hvilken metode, du vil bruge til at fjerne rust, du skal bruge en masse tid og have en god portion tålmodighed, da det er en kedelig opgave. Men når du tager den tid, det tager og ligger kræfterne i det, kan du nemt fjerne rust fra en række metaloverfladers.

 

Brug ingredienser fra hjemmet

Hvid eddike er en effektiv metode til, at fjerne rust med. Rusten reagerer med eddike og opløses derefter. Du skal blot og ganske simpelt, nedsænke metalgenstanden i hvid eddike i et par timer og derefter tørre den rustlignende pasta af. Hvis genstanden er for stor, skal du bare hælde hvid eddike jævnt over genstandens overflade og give det lidt tid til at sætte sig. Alternativt kan du også bruge en klud, der er gennemvædet med hvid eddike, til at tørre genstanden. En anden løsning er at bruge et stykke sølvpapir dyppet i eddike til at tørre rusten ud af genstanden. Brugen af almindelig eddike er også en mulighed; men det vil simpelthen tage endnu længere tid at fjerne rusten. Prøv at blødgøre genstanden i almindelig eddike i 24 timer; det vil mindske skrubbe arbejdet for dig.

Lime og salt kan også være meget effektiv til, at fjerne rust. Drys lidt salt over det område af genstanden, der er rustet for at sikre, at det er helt dækket til. Pres derefter en lime over det hele. Sørg for at skubbe så meget juice som muligt, og lad herefter genstanden stå i cirka 3-4 timer, før du skrubber den af. Det hjælper dig med at bruge den resterende skorpe til, at skrubbe igennem blandingen. Det er kraftigt nok til, at fjerne rust uden at forårsage nogen skade på metallet. Du kan også bruge en citron på samme måde.

Brug bagepulver til at lave en pasta. Lav en blanding af vand og bagepulver, og sørg for, at det er en ret tyk blanding, så det kan spredes jævnt på metallet. Giv det tid til at sætte sig og skrub det derefter af. Brug en tandbørste til at skrubbe pastaen af og vask den derefter af med vand. Denne blanding kan fortyndes efter præference. Der er ingen nøjagtig specifikation for de mængder, der skal bruges.

Opvaskesæbe og en kartoffel er også en effektiv måde, at fjerne rust på. Skær en kartoffel i to stykker. Påfør opvasksæbe på den skårne ende. Dette vil sikre, at der er en kemisk reaktion mellem enden på kartoflen og rusten, hvilket gør det nemt at få rusten af. Læg kartoflen på overfladen af metalgenstanden, og lad den sidde der i et par timer. For at påføre den igen, skal du skære den brugte ende af og lægge opvaskesæbe på den friske ende. Herefter placeres kartoflen igen på metaloverfladen i lidt længere tid. Alternativt kan du også bruge en blanding med vand og bagepulver.

Du kan også bruge oxalsyre til, at fjerne rust. Da dette er et stærkt kemisk middel, skal du sikre dig, at du har truffet de rigtige beskyttelsesforanstaltninger, før du bruger dette. Sørg for at du har beskyttelsesdragt, beskyttelsesbriller og gummihandsker på. Sørg for, at du ikke indånder de sure dampe. Lav en fortyndet blanding af vand og oxalsyre (25 ml syre, 250 ml vand). Blødgør genstanden i denne blanding i cirka 20 minutter, eller tør genstanden med en messingbørste eller klud. Sørg for at du både vasker og tørre genstanden grundigt, når rusten er fjernet.

 

Brug materialer fra butikken

Der er flere kemiske fjernelsesmidler, der kan hjælpe dig med at fjerne rust. Kemiske fjernelsesmidler fremstilles normalt ved hjælp af oxalsyre eller fosforsyre og er derfor farlige for huden. Sørg for, at du tager alle nødvendige forholdsregler, før du bruger en kemisk fjernelse for at fjerne rust fra en metalgenstand. Læs og brug omhyggeligt produktet i henhold til de angivne instruktioner, da brugen kan variere fra produkt til produkt. Husk, at disse kemikalier skal sidde i flere timer og kræver, at du skrubber dem bagefter, så vær forberedt på en masse arbejde. Du skal også huske, at kemiske rustfjernere normalt er dyre og kun kan bruges til mindre genstande.

Brug et kemikalie, der konverterer rust. Du har muligheden for at købe en rustkonverter, der forhindrer rust i at reagere yderligere med metallet. rustkonvertere er som spraymaling og kan også bruges som primer til et malingslag på overfladen. Dette forhindre effektivt rust i at sprede sig yderligere, men det fjerner ikke rusten helt fra en metalgenstand. Du bør kun bruge rustkonvertere, hvis du agter at male overfladen på metalgenstanden.

En anden mulighed er, at skrabe rust ved hjælp af værktøjer, der har en slibende overflade. Dette indebærer en masse anstrengelser og hårdt arbejde, men det er dog muligt at fjerne rust på denne måde. Der er en række husholdningsgenstande, du kan bruge til dette formål, f.eks. skruetrækkere, ståluld osv. Du kan bruge ethvert metalværktøj til jobbet, men du bliver nødt til at bruge sandpapir med fint korn bagefter for, at fjerne eventuelle ridsemærker. Alternativt kan du også gå til et Byggemarked og leje nogle værktøjer. Hvis du har brug for at fjerne rust fra større overflader, er det bedst at bruge en elektrisk slibemaskine. Du skal altid starte med det område, der har det groveste korn og gradvist bevæge dig hen mod de mindre rustne områder. På denne måde minimeres objektets ruhed.

Citronsyre er et effektivt kemikalie, der kan bruges til at fjerner du rust. Køb en kasse med pulveriseret citronsyre i en nærliggende butik. Læg citronsyren i en plastikbeholder, og tilsæt lidt varmt vand. Sørg for, at genstanden er helt dækket til. Lad det stå natten over og skyl genstanden om morgenen. Til sidst skal du blot tørre genstanden med en ren klud.